Music Hungary-Díj

Music Hungary-díj 2023

Music Hungary-díj

Nyertesek 2023.

Backstage-díj

A Budapest Park stábja

Showtime-díj

Analog Balaton

Vizuál-díj

Inota fesztivál vizuális koncepciója

Innováció-díj

Balatorium

Pro-díj

Süli András

Média-díj

Dalfutár

Inspiráció-díj

Kollár-Klemencz László

Crossover-díj

Qjúb - A kocka kibontása

A legjobb szakmai teljesítményeket idén is díjazzuk!

A tavaly elsőként átadott Music Hungary-díj kiváló fogadtatása miatt úgy érezzük, sikerül megvalósítani a célunkat, hogy több figyelem irányuljon a zenei szektor minden szegmensére.

Régi vágyunkat valósítottuk meg a Music Hungary-díj megalapításával. A rangos szakmai díjjal a könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit szeretnénk elismerésben részesíteni a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig, illetve több figyelmet irányítani a zenei szektorra és ennek kiemelkedő teljesítményeire (a tavalyi díjazottak listája itt).

A díjat 8 kategóriában osztjuk ki, a nevezettekből szeptemberben szakmai bírálóbizottság állít össze egy shortlistet, akik idén Bakos Petra (Music Hungary Szövetség Főtitkára, zenei manager), Balázs Sziszka (Music Fashion Art & Management tulajdonos), Borsa Kata (NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának elnöke, Öt templom Fesztivál programigazgatója), Komróczki Diána (fotós, operatőr), Schoblocher Barbara (énekesnő) és Oszkó-Jakab Natália (Fesztiváligazgató, Fesztivál szakosztályvezető).

A díjakat november 8-án, a XI. Music Hungary Konferencia & Showcase keretében adjuk át Veszprémben, az Expresszóban.

Music Hungary-díj

Shortlist

Backstage-díj

A Budapest Park stábja

A Budapest Park sikerének egyik titka, hogy a stáb mindig is a vendégélményt és a fellépői élményt helyezte fókuszba. Évről évre kívül-belül megújulnak, miközben az állandó csapattagok közül sokan már az első évadok óta itt dolgoznak, a 2023-as évaduk pedig kifejezetten sikeres volt.

A Művészetek Völgye stábja

A Művészetek Völgye az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, ahol minden évben 10 napon át 2000-nél is több program várja a fesztiválozókat Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, koncert szól a templomból, az óvoda udvarról, színházzá válik a közösségi ház, kiállító térré a buszmegálló, az itt fellépő művészek pedig gyakran “költöznek be” a Völgybe pár napra, hogy maguk is elmerüljenek a programokban vagy spontán alkossanak. Évek óta tartó tudatos régiófejlesztési munkájuk elismerést érdemel.

Az Ördögkatlan stábja

Az Ördögkatlan összművészeti fesztivál Dél-Baranya kicsi falvaiban, 2008 nyarán Kiss Mónika és Bérczes László álmodták meg. Védnökeik Törőcsik Mari és Cseh Tamás. Őket mércének tekintve a Katlan azt bizonyítja, hogy szabadságra és minőségre elementáris szükség van, és, hogy a művészi minőség mindenkiből előhívja az emberi minőséget. Tizenhét éve kitartóan hirdetik a szeretetet, emberséget, szabadságot.

Darvasi Tamás Líviusz

Darvasi Tamás Líviusz színpadmester és produkciós menedzser egyszemélyben, többek között olyan
fesztiválok színpadain teljesít szolgálatot, mint a SZIN, a Művészetek Völgye, a Sziget, vagy a Made in Pécs Fesztivál. A Pécsi Est és az Amper Klub koncertkoordinátora és a pécsi szabadtéri
Káptalan Kert állandó színpadmestere. Kitartó munkája idén is kimagasló volt.

Gál Máté 

Gál Máté az Ápoló Klub programszervezője, technikai vezetője és társalapítója, és a Run Over Dogs zenekar basszusgitárosa. Az utóbbi 10 évben hangtechnikusként számos hazai zenekarral működött együtt koncerteken és stúdióban, backline technikusként nemzetközi produkcióktól szerzett tapasztalatot. Negyedmagával alapították az Ápoló Klubot 2020-ban, ami hiánypótló és magas színvonalú klub a kecskeméti zenei életben, 2023-ra pedig kiemelten fontos állomása lett minden nagy hazai zenekarnak.

Showtime-díj

Analog Balaton

Az Analog Balaton kétségtelenül az elmúlt bő msáfél év egyik legerősebb és legizgalmasabb produkció. Zsuffa Aba és Vörös Ákos sokáig az undergroundban alkottak, aztán szinte pillanatok alatt berobbantak a köztudatba, Lent című debütáló albumuk tekert, különös ízű szövegeit sokezren skandálják, és idén egy önálló teltházas Akvárium Nagyhallat is behúztak a Csússz le c. kislemez bemutatójával.

Azahriah

Azahriah napjaink legnépszerűbb magyar előadója, YouTube-megtekintései mindjárt átlépik a 323 milliót, havonta több mint 700 ezer hallgatója van a streaming platformokon. Csupán pár év alatt megtöltötte a Budapest Parkot, tavaly a Sziget nagyszínpadán lépett fel, idén megtöltötte a Papp László Budapest Sportarénát, a frissen bejelentett jövő évi Puskás Aréná koncertjére pedig percek alat elfogytak a jegyek. Kell ennél több?

Beton.Hofi

Beton.Hofi szabályosan berobbant a hazai újhullámos hiphop világába. A 2022-ben kiadott Playbánia megjelenését követően egyértelművé vált, hogy az elkövetkezendő évek meghatározó könnyűzenei előadója lesz. Egyedi hangzásvilágával, (ön)reflektív dalszövegeivel, hipnotikus színpadi jelenlétével és lelkes, magukat ‘Citromail Gang’ néven aposztrofáló rajongói bázisával bebiztosította helyét a klubok és fesztiválok nagyszínpadain, hogy aztán 2023-ban már a telt-házas Budapest Parkban lépjen fel és idén a Fonogram-díjat is bezsebelje.

Budapest Park 10. születésnap

A Budapest Park 2022-ben ünnepelte fennállásának tizedik születésnapját, amit a zeneiparban dolgozó barátaikkal, és az elmúlt tíz évben náluk megforduló produkciókkal és stábjukkal közösen ünnepeltek meg a helyszínen. A különleges alkalomból egy misztikus eseményt varázsoltak a Parkba. Rengeteg helyszíni aktivitással, vurstlival, játékokkal, műsorral készültek az iparág képviselőinek, akik a szakmai diskurzusok mellett végre maguk is szabadon, önfeledten veszhettek el a fesztiválos forgatagban.

Csinibaba Táncdalfesztivál

2023. május 21-én rendezte meg a Budapest Park és a 40 éves Katona József Színház
egyedülálló, közös műsorát, a Csinibaba Táncdalfesztivált. A rendhagyó produkció a
koncert és a színház fúziójából jött létre, amelynek gerincét a Csinibaba című film betétdalai,
illetve a hatvanas évek táncdalfesztiváljainak örökzöld slágerei adták. A Vajdai Vilmos által
rendezett műsor célja elsősorban az volt, hogy az egymással színpadon ritkán találkozó
színészek, zenészek és énekesek, közös erővel hozzanak létre valami olyat, ami még sosem
volt.

Vizuál-díj

Fényszóró Visual

A székesfehérvári Fényszóró Visual csapata több mint egy évtizede foglalkozik a fényfestés különböző formáival. Egyedileg átalakított analóg vetítőgépek, és kézzel készült mozgó meshanikus szerkezetek segítségével csomagolják színekbe az épületeket. Főleg zenei, fény és művészeti fesztiválokon mutatják be saját alkotásaikat, az idei Művészetek Völgyén is csodát csinálták, majd Portugáliát is meghódították.

HelloWood Builder Summit

A Hello Wood 3 év után visszatérő nemzetközi alkotófesztiválja, a Builder Summit 2023-ban Zalahalápra, egy posztapokaliptikus bányába hívta 24 ország 10 csapatát. A kétnapos Kráter fesztivál lángoló piramisokra hasonlító nagyszínpada a Drechsler-palota elbontott tetőszerkezetei gerendáiból épült. A 10 méter magas installáció hosszútávú rendezvényhelyszínként fog működni, naponta 1000 ember merészkedhet be a Haláp posztapokaliptikus kráterébe egy szó szerint underground élményért, hogy megismerje Zalahaláp elhagyott bányáját, a Balaton legjobban őrzött titkát.

INOTA Fesztivál vizuális koncepciója

Az INOTA Fesztivált idén rendezték meg először azzal a céllal, hogy kortárs és előremutató audiovizuális programjával új színt vigyen a hazai fesztiválpalettára, egyúttal megszólítva a nemzetközi színteret is. A húsz éve inaktív inotai hőerőmű a maga három emblematikus hűtőtornyával a nyár végén kelt ismét életre, a minden érzékre ható élményderbi özel 18 ezer embernek adott maradandó audiovizuális élményt.

Porkoláb Tamás “Egér”

Porkoláb Tamás 31 éve tolja a fény szekerét. A szakma minden szegletét megjárta és szerette minden percét, a tudása mellett mindig legalább ugyanennyit tett bele a szívéből is. A jövő generációjának is ezt szeretné átadni, mint legfontosabb mondanivaló. A 2023-ban újra turnézó Quimby zenekar fényteschnikusaként és a Budapest Park idei szezonja mellett az Aranyakkord zenekar koncert turnéját is ő tette “színesebbé”.

Vadas Géza X Blahalouisiana: Szeressetek

Vadas Géza fotós, operatőr és rendező, aki az elmúlt pár évben vált széles körben ismertté. Számos kiváló zenekarral dolgozott már, operatőrként többek között például Ohnody-val, Zórával és O’Sullivannel, vagy rendezőként a Mordai-jal, Áron András Apey-val. Noémóval. Idén két klipet is készített a Blahalousiananak, a Kedvenc rögeszmémet és a Szeresseteket, ez utóbbiért kapta a jelölést.

Innováció-díj

BALATORIUM

A BALATORIUM kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről. Szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira, és a megfelelő együttműködéseken keresztül nemzetközi dimenzióba helyezi a Balaton és térsége ökológiai kihívásait és az ezekre reflektáló művészeti-kulturális eseményeket. A projekt kiemelt zenei eleme volt A Balaton hangjai című különleges válogatáslemez, ami a tó és környezete hangjait felhasználó zenei élmény a legizgalmasabb hazai zenészek közreműködésével.

Delov Jávor

Delov Jávort számtalan zenekarból ismerhetjük, mint az Anna & The Barbies, Barabás Lőrinc Eklektric, Fábián Juli & Zoohacker, vagy a Turbo, de emellett az improvizációs műfaj előremutató szereplője. 2009-ben indította útjára a Random Tripet, amiben több, mint 300 hazi és külföldi kiváló zenész és énekes fordult már meg, majd létrehozták a Vibe Changers projektet, a Random Trip és a Seven Seconds in the Future, szerelem gyerekét, ami egy improvizációra épülő open mic-est.

DEX Songwriting Expo

A Dalszerző Expó célja, hogy elősegítse a szerzők tudatosabbá válását, lehetőséget teremtsen a szakmai továbbfejlődésre, közösséget építsen és segítse a szakmai műhelyek és alkotó közösségek kialakulását. Hatodik évükben új formátumot indítottak mesterkurzusok formájában zeneszerzés, dalszövegírás, produceri munka és kollaboráció témákban, és az idei DEX-nek többek között Niclas Lund (SE) és Maria Broberg is vendége volt.

INOTA Fesztivál

Az INOTA Fesztivált idén rendezték meg először azzal a céllal, hogy kortárs és előremutató audiovizuális programjával új színt vigyen a hazai fesztiválpalettára, egyúttal megszólítva a nemzetközi színteret is. A húsz éve inaktív inotai hőerőmű a maga három emblematikus hűtőtornyával a nyár végén kelt ismét életre, a minden érzékre ható élményderbi özel 18 ezer embernek adott maradandó audiovizuális élményt.

QJÚB – A kocka kibontása

A QJÚB – A kocka kibontása uniális összművészeti projekt. Vecsei H. Miklós és csapata, Pilinszky János és Csoóri Sándor életművét felhasználva, szakrális színházi hagyományokat és koncertszínházi elemeket keverve hozta létre első előadását Koltay Dorottya Szonja és a Kiégő Izzók installációjában, a kocka kibontása címen. Különleges audiovizuális élmény az irodalom mentén.

Pro-díj

Biczó Andrea

Biczó Andrea kezdetben a zenei sajtóban szerzett tapasztalatokat a Recorder és a Phenomenon magazin újságírójaként. Szakterülete a kommunikáció, főállásban hat éve a Budapest Park PR managere. Korábban közel öt évig dolgozott a Universal Music Hungary lemezkiadónál. A Budapest Park mellett projektszerűen segít zenekarok kommunikációjában is.

Csiszár Virág

Az elmúlt 11 évben a Sziget csoport fesztiváljainak; a Sziget, a Balaton Sound és a Strand Fesztivál nemzetközi bookere, és részese volt annak, hogy elnyerjék 2017-ben a European Festival Awards és 2018-ban a UK Festival Awards díjait ‘Line-Up Of The Year’ és ‘Best Overseas Festival’ kategóriákban. 2022 óta az Akvárium Klubba is szervez. Többek között neki köszönhető, hogy először játszott Magyarországon Ed Sheeran, Kendrick Lamar, Dua Lipa, Justin Bieber vagy Lana Del Rey is.

Geszti Margit

Pályáját az Interkoncertnél kezdte, majd onnan a Hungarotonhoz igazolt, ahol 9 évig dolgozott és Külkereskedelmi Igazgatóként. 1991-től 20 éven keresztül volt a BMG majd a cégek egyesülése után a Sony nemzetközi lemezkiadó ügyvezető igazgatója. 2010 végén megalapította a Sonatina Művészeti Ügynökséget, amely művészek és produkciók menedzselésével foglalkozik. Ő Zorán és Dés László menedzsere, de más koncertek és irodalmi-zenei műsorok producere is.

Majdnem Híres Rocksuli

Az MHRS ország első zeneipari képzése éppen 15 éve, 2008-ban kezdte meg működését. Jelenleg Fernbach Erika, Bihari Balázs és Réz György szervezi a képzéseket. Azóta több mint 300 végzett hallgató, egy tanéves alapképzés, és ötféle speciális zeneipari területeket megcélzó Mesterkurzus a mérlegük, ám leginkább a Majdnem Híres zenei hálózatra büszkék, amely mára átszövi a hazai zeneipart és folyamatos párbeszédet, valamint segítségnyújtást tesz lehetővé a szakmán belül. Meglétük fontos, hiánypótló és elengedhetetlen a hazai zenei szakma profi utánpótlásához.

Süli András

A debreceni Campus Fesztivál programigazgatója, a Nagyerdei Víztorony klubkoncertjeit szervezi. A Music Hungary Szövetség korábbi elnökségi tagja, a Hangfoglaló Program keretében olyan fiatal előadók mentora volt, mint Saya Noé, Deva vagy LAIHO. Rendszeresen oktat a Majdnem Híres Rocksuliban, hamarosan a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének hallgatóit fogja a zeneipari ökoszisztémáról tanítani. Számos alulról jövő zenei kezdeményezés elindítója (Sofar Sounds Debrecen, Pusztahang, Made In Debrecen Fesztivál), Debrecen város független zenei koncepciójának kidolgozója.

Média-díj

Dalfutár

Jeli András és Hajós András egy kereskedelmi televíziós kanyar után, 2019. májusában tette át a Dalfurárt a Youtube-ra. Az azóta készült 8 évad több mint 13 milliós megtekintést ért el. A műsor producerei talán arra a legbüszkébbek, hogy a formátumot, melynek kitalálói is ők, állami támogatás nélkül, teljes egészében a piacról finanszírozzák, és közelebb hozzák a dalszerzés folyamatát az emberekhez.

Fülesbagoly

A Fülesbagoly blog 2016-ban indult. Cikkei a magyar könnyűzenére fókuszálnak, stílustól függetlenül, legyen az pop, jazz, rock, hip-hop, metal. Emellett a 2023-ban a legnagyobb hatású projekt kategóriában Civil Díjra jelölt Fülesbagoly-Tehetségkutató sorozat hivatalos felülete.

KERET blog / Kikeltető

A KERET több mint 10 éve magyarország egyik meghatározó független zenei platformja. Missziójuk a legjobb hazai feltörekvő és alternatív előadók népszerűsítése és az utánpótlás felfedezése. A KERET nem csak egy website: koncerteket, kerekasztalokat szerveznek Budapesten és vidéken, illetve saját színpadunk van a legjobb hazai alternatív fesztiválokon.

Németh Róbert

Németh Róbert a hvg.hu újságírója, a Spirit FM Nagykép című műsorának társműsorvezetője, korábban dolgozott többek közt rádiós szerkesztőként és kommunikációs szakemberként is, pályája során publikált többek közt a Wantedban, a Recorderben és a Magyar Narancsban is. 1995-től 2015-ig a Heaven Street Seven zenekar tagja volt, több saját lemezt is készített. 2021-ben jelent meg Nem vagyok itt című regénye, melyet reményei szerint újabb követ majd.

Recorder

A Recorder Magyarország egyetlen nyomtatott popzenei magazinja és egyik leglátogatottabb független zenei portálja, amelyhez egyre több podcast is tartozik. A Recorder 2010 óta a jó zene és a minőségi újságírás barátja, kiemelten fontos számukra az igényesség, a tájékozottság és a megbízható ízlés, melyet évek óta építenek.

Inspiráció-díj

BALATORIUM

A BALATORIUM kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről. Szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira, és a megfelelő együttműködéseken keresztül nemzetközi dimenzióba helyezi a Balaton és térsége ökológiai kihívásait és az ezekre reflektáló művészeti-kulturális eseményeket. A projekt kiemelt zenei eleme volt A Balaton hangjai című különleges válogatáslemez, ami a tó és környezete hangjait felhasználó zenei élmény a legizgalmasabb hazai zenészek közreműködésével.

Banana Records 

A 2020-ban Kamau Makumi és Fodor Máriusz által alapított Banana Records kiadó és menedzsment célja, hogy értékes és előremutató zenei projektekben vegyenek részt. Hozzájuk tartozik a tehetség-gondozással foglalkozó KEMP Dalszerző Tábor is, ami több egy átlagos tábornál. A dalszerzés mellett mesterkurzusok emelnek a kreatív elvonulás színvonalán, a résztvevők névsora pedig nagyon diverz: a legkülönbözőbb előadók dolgozhattak csapatban, mint pl. iamyank, Tembo, ajsa luna, Hundred Sins vagy éppen Kolibri.

Kollár-Klemencz László

Kollár-Klemencz László magyar tájrendező-kertépítő mérnök, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész munkássága már önmagában nagyon inspiratív. Hét éve költözött ki feleségével, Révai Sára fotóművésszel az erdőbe, ahol létrehozták a Dömörkapu Rengeteget, ami több, mint vendégház, ez kulturális hely, nyugalomsziget, menedék és közösség, fenntartható farm, emberközpontú és megannyi programnak ad otthont a gombatúráktól filmvetítésen át koncertekig, gyógynövénytúrától a kiállításokon át az offline társkeresésig mindennek, ami értéket teremt.

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza tervezése és kivitelezése során kiemelt figyelmet kapott, hogy napjaink egyik legnagyobb kihívására választ adva fenntartható és klímabarát megoldásokat is alkalmazzanak. A ház energiaellátásának egy részben megújuló energiaforrásokból fedezik, 120 talajszondát helyeztek el, amelyek a geotermikus energiát szolgáltatják. Az épület hűtését távhűtéssel biztosítják, amelyet a közeli Műjégpálya nyáron fölösleges energiakapacitása biztosít. Ezeket a megoldásokat a nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte.

Öröm a zene, Andrásik Remo

Az Öröm a zene tehetségkutató sorozat és Andrásik Remo tizenötéves kitartása és a tehetséggondozás, tehetség felfedezés iránti elhivatottsága inspiráló mindannyiunk számára. Évente 900-1.100 zenekar jelentkezik a 25 állomás valamelyikére, és olyan zenekarok kerültek ki innen, mint például a Margaret Island, a Carson Coma, az ék, és még sokan mások. Az Öröm a zene egyszerre értékteremtő és ízlésformáló az egész Kárpát-medencében.

Crossover-díj

Csinibaba Táncdalfesztivál

2023. május 21-én rendezte meg a Budapest Park és a 40 éves Katona József Színház
egyedülálló, közös műsorát, a Csinibaba Táncdalfesztivált. A rendhagyó produkció a
koncert és a színház fúziójából jött létre, amelynek gerincét a Csinibaba című film betétdalai,
illetve a hatvanas évek táncdalfesztiváljainak örökzöld slágerei adták. A Vajdai Vilmos által
rendezett műsor célja elsősorban az volt, hogy az egymással színpadon ritkán találkozó
színészek, zenészek és énekesek, közös erővel hozzanak létre valami olyat, ami még sosem
volt.

Jazzbois x Kaláka

Adott egy Kaláka együttes, avagy az örökifjú előadókból álló énekelt vers hazai legendái, illetve a Jazzbois, akik egyaránt nagy alázattal viseltetnek a jazzhagyományok és a hiphop-tradíciók iránt – nem véletlen, hogy ez a hozzáállásuk az egyik kulcsa elképesztő nemzetközi sikereiknek is. ⁣
A Kaláka a versekhez igazodóan sokféle stílusban muzsikál, mindent kicsit a maga módján megszólaltatva, a Jazzbois tagjai pedig megtalálják e dalokban a nekik valót, a saját stílusukban gondolják tovább őket. Ez a produkció e két világ egybeolvadása.

L.A. Suzi

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő duója 2021-ben debütált, amikor az akkori év egyik legkülönlegesebb albumát, a magyar undergroundba sanzonszínt hozó Senki nem beszélt jelentették meg. Két év telt el, a páros pedig új névvel és egyben albummal, talán másodjára debütál. Az L.A. Suzi egy 17 számos, 180 fokot fordító post-punk, new-wave, diszkó, de a sanzont és a szívszorító zongorajátékot sem megvető maratoni anyag. Igazi zsánerkavalkád. Izgalmas és felszabadító lemez.

MÁSNAP – Cseh-Csengey / Beck-Szűcs

A Másnap Beck Zoli és Szűcs Krisztián közös produkciója, amelyben Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalait viszik színpadra. Az előadás dramaturgja Csengey Dénes fia, Csengey Balázs, művészeti vezetője pedig Bérczes László. Az előadás ősbemutatója a 2021-es Ördögkatlan Fesztiválon volt, 2023-ban pedig vinylen is megjelent a töredékekből összeállt és felvett hanganyag.

QJÚB – A kocka kibontása

A QJÚB – A kocka kibontása uniális összművészeti projekt. Vecsei H. Miklós és csapata, Pilinszky János és Csoóri Sándor életművét felhasználva, szakrális színházi hagyományokat és koncertszínházi elemeket keverve hozta létre első előadását Koltay Dorottya Szonja és a Kiégő Izzók installációjában, a kocka kibontása címen. Különleges audiovizuális élmény az irodalom mentén.

Hamarosan
találkozunk!

2023. november 7-11. @ Veszprém - Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér
3
Nap
100+
Meghívott
40
Panel
25
koncert

Ne habozz, vegyél jegyet most!

Jegyvásárlás