Showcase 2023

Hakumba

A Hakumba egy szentesi gyökereken alapuló, két éve Budapesten működő zenészkollektíva. A zenekar eredetileg két külön formációként, HAngouts és CuCUMBA néven létezett, majd a 2019-es Ördögkatlan fesztiválon egyesítették erőiket egy egetrengető koncert során; ekkor született meg a Hakumba. Első közös fellépésük után egyértelművé vált, hogy együtt folytatják tovább a muzsikálást, ezzel vegyítve a HAngouts formáció ska-punk-rock irányzatát a CuCUMBA jazzy, bluesos dalaival, így megszületett a Hakumba new-wave fúziós hangzásvilága. Éveken át kizárólag az élőzenei hangzást helyezték előtérbe, rengeteg vidéki és fővárosi klub/fesztivál rendszeres fellépőiként terjesztették az igét, majd 2022 decemberében felvették első nagylemezüket, – a zenekar alakulásának történetét jelképezve Véletlen volt, nem direkt címmel; melyet 2023 januárjában az Akváriumban mutattak be. HAKUMBA – Véletlen volt, nem direkt (Full Album)

LP-jük méltó zárása lett a – többnyire koncepció néküli – örömzenélés éveinek; ennek megjelenésével egy új korszak kezdődött a zenekar életében, mellyel megindult a koncepciózus dalírás, átgondolt dalszerzés, és szervezett koncertezés időszaka. 2023-ban többször játszottak a Kobuci kertben, ők nyitották a Kolorádó fesztivált, megtáncoltatták a Bánkitó, Gólem és Grasahu résztvevőit, és számos vidéki koncerttel igyekeztek megismertetni muzsikájukat az ország többi részével is. 

Az elmúlt négy év során a Hakumba tagjai egymás után kötelezték el magukat a profi zenélés mellett, többen elvégezték a Kőbányai Zenei Stúdió és Bartók Konzervatórium képzéseit, ezáltal nem csupán elméleti tudásukat, de zenei inspirációik körét is bővítve. A zenekar jelenleg két új single és egy EP felvételén munkálkodik, emellett sorra születnek az újabb és újabb szerzemények; a jövőben ezek kidolgozására és felvételére fókuszál a formáció. 

A Hakumba egy 11 tagú gigamega bulibagázs, zenéjüket meghatározza a balkán és jazzy fúvóstémák váltakozása, a denszelős-lépegetős-pogós ezmegaz, a többszólamú énekek és mindenféle váratlan zenei fordulat. Örömzenéjük orvosilag is igazolt biológiai jóérzést idéz elő hallgatóik agyi és lelki működésében.

2023.11.07.
00:45
01:15
Expresszó
Jazz | Pop-rock | Világzene
Follow Me: